Eveniment

Studiu din 2022 pentru identificarea nevoilor angajatorilor de personal

03 Februarie 2022
09:05

Descriere

Camera de comerț Ruse, la inițiativa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, s-a alăturat primului studiu lansat în 2022 privind nevoile angajatorilor din Bulgaria în ceea ce privește forța de muncă. Se desfășoară pentru al cincilea an consecutiv în baza articolului 10 din Legea de promovare a forței de muncă, împreună cu Comisiile de ocupare a forței de muncă ale Consiliilor de Dezvoltare Regională din cele 28 de regiuni din țară.

Similar studiilor anterioare, vor fi chestionați și de această dată angajatori dintr-un eșantion statistic reprezentativ pentru fiecare regiune - reprezentanți ai diferitelor grupuri după mărime și activitate economică, care vor forma o reprezentativitate națională a anchetei. Aceștia vor fi invitați să completeze un chestionar on-line și să indice ce aptitudini, competențe și profesii trebuie să aibă solicitanții de locuri de muncă și personalul din companiile lor. În același timp, angajatorii își pot declara nevoile pentru lucrătorii fără calificări speciale, precum și pentru cei care necesită calificări specifice.

Studiul actual va fi efectuat pentru a treia oară în condiții de pandemie. Este de așteptat ca consecințele socio-economice ale acesteia să afecteze din nou numărul și tipul de personal de care angajatorii cred că vor avea nevoie sau vor trebui să-l concedieze în următoarele luni și ani. În acest sens, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă în chestionarul on-line a inclus întrebări despre impactul crizei epidemice. Cu acest studiu se va analiza și cererea de personal pentru așa numitele profesii reglementate.

Analiza nevoilor afacerii și administrației enunțate în sondajul în următoarele 12 luni va contribui la dirijarea măsurilor și programelor pe termen scurt pentru desfășurarea de formulare și training-uri adecvate pentru dobândirea de competențe profesionale cheie, cerute de angajatori. Prognozele de concediere sunt utile pentru a decide cu privire la continuarea, actualizarea sau crearea de noi măsuri adecvate pentru a sprijini păstrarea personalului, în special în unele sectoare economice extrem de dependente de pandemie.

Așteptările angajatorilor chestionați față de specialiștii de care au nevoie în 3-5 ani sunt informații care ajută la determinarea priorităților în domeniul educației, formării și promovării ocupării forței de muncă. Acest lucru va ține cont nu doar de criza în curs, ci și de schimbările în tehnologie și organizarea muncii care au avut loc într-un ritm rapid în ultimele luni.

Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă se bazează din nou pe participarea activă a angajatorilor din eșantionul statistic, care vor fi invitați să își împărtășească punctele de vedere. Capacitatea de răspuns a acestora este o condiție prealabilă pentru direcționarea eforturilor tuturor părților de a păstra, dezvolta și găsi personal de care întreprinderile pot profita pentru a obține o productivitate și o calitate mai ridicată a muncii.

 

Chestionarul va fi disponibil până pe 18 martie 2022, după care rezultatele vor fi sintetizate și analizate la nivel regional și național, iar informațiile vor fi publicate pe site-ul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă.

-------

De două ori pe an, începând cu 2018, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă chestionează angajatorii cu privire la nevoile lor de personal în următoarele 12 luni și așteptările acestora față de nevoia de personal nou pe termen mediu - în 3-5 ani. Rezultatele sintetizate ale tuturor anchetelor anterioare privind ocupațiile și competențele căutate de întreprinderi sunt publicate pe site-ul oficial al Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, la rubrica „Sondaj privind nevoile de muncă”.

Conținutul acestui site nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene. Inițiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informațiile prezentate în site.